Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane pregăteşte specialişti în domeniul psihologiei, sociologiei, asistenţei sociale, filosofiei, psihopedagogiei speciale şi pedagogiei învăţământului primar şi preşcolar. Totodată, prin cursurile de master sunt pregătiţi specialişti în domeniul managementului resurselor umane, administraţiei publice şi dezvoltării comunitare, relaţiilor publice, consilierii psihologice, psihologiei judiciare şi psihologiei educaţiei.
Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane are misiunea de a fi principalul furnizor local de resursă umană înalt specializată în domeniile în care oferă diplome, cea mai importantă sursă de expertiză la nivel regional în domeniile aplicate ale ştiinţelor sociale, cât şi un pol de excelenţă pe plan naţional în cercetarea ştiinţifică de ramură.

Temele de cercetare abordate de membrii Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane sunt:

  1. Excluziunea socială în variatele ei forme şi determinări
  2. Participarea socială în mediul urban
  3. Dezvoltarea durabilă şi calitatea vieţii
  4. Analiza psihologică a fenomenului de violenţă în rândul elevilor; dezvoltarea şi implementarea unor strategii de profilaxie şi intervenţie
  5. Impactul despărţirii temporare a copiilor de părinţi asupra dezvoltării socio-afective a acestora
  6. Specificul şi rolul procesărilor informaţionale automate în dinamica emoţiilor şi tulburărilor emoţionale
  7. Satisfacţii şi insatisfacţii în cariera didactică
  8. Cauzele eşecului şi succesului şcolar
  9. Aspecte psihosociale privind integrarea socială a persoanelor cu deficienţe senzoriale şi neuromotorii

Colectivul facultăţii se implică, de asemenea, în realizarea de cercetări aplicate prin care contribuie la elaborarea politicilor publice locale şi naţionale în domeniul asistenţei sociale, educaţiei, comunicării publice

PLAN STRATEGIC FSSU: 

Planul strategic al Facultății de Științe Socio Umane pentru perioada 2021-2025
Planul strategic al Facultății de Științe Socio Umane pentru perioada 2016 - 2020

Planul strategic al Facultății de Științe Socio Umane pentru perioada 2008 - 2012


PLAN OPERATIONAL FSSU: 

Plan operational FSSU 2023
Plan_operational_FSSU_2022
Plan Operațional al Facultății de Știinte Socio-Umane pentru anul 2021
Planul operaţional al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane pentru anul 2020
Planul operaţional al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane pentru anul 2019
Planul operațional al Facultății de Științe Socio-Umane pentru anul 2018
Planul operaţional al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane pentru anul 2017
Planul operaţional al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane pentru anul 2016 
Planul operaţional al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane pentru anul 2015

Facultatea noastră funcţionează ca structură distinctă a Universităţii din Oradea începând cu anul 2002, urmare a HG nr. 410/13.05.2002.
În cadrul FSSU vă puteţi pregăti ca specialişti în domeniile Psihologie, Sociologie - Asistenţă Socială şi Ştiinţele educaţiei, la nivel de studii de licenţă şi masterat. În plus, domeniul Sociologie vă pferă posibilitatea desăvârşirii pregătirii de specialitate la nivel de studii doctorale, prin conectarea la cercetarea academică avansată, generând oportunitatea de acces într-un teritoriu academic şi profesional extrem de atractiv.
Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane organizează şi programe postuniversitare în specializări mono- sau interdisciplinare.
Procesul de pregătire a specialiştilor din domeniile specifice facultăţii noastre este astfel conceput încât să fie în concordanţă cu prevederile Cadrului naţional al calificărilor din România.    
Oricare dintre specializările existente în facultatea noastră vă oferă posibilitatea dezvoltării propriei personalităţi, atât în plan profesional, cât şi în cel al valorificării disponibilităţilor individuale, a aptitudinilor şi capacităţilor de care dispuneţi, prin numeroasele şi interesantele activităţi extracurriculare care sunt organizate: cercuri studenţeşti orientate spre cercetare, grupuri corale şi de artă plastică, activităţi de voluntariat etc.
Schimburile studenţeşti din cadrul programelor Erasmus vă oferă deschideri către abordări internaţionale ale asimilării cunoştinţelor de specialitate, posibilitatea cunoaşterii modului în care se realizează formarea specialiştilor din domeniile noastre de studii în universităţi din străinătate, oportunitatea de a vă face prieteni printre colegii din diferitele universităţi europene care au acleaşi preocupări etc.
Prin urmare, facultatea noastră este o facultate dinamică, cu multiple parteneriate la nivel naţional şi internaţional, cu un staff academic prestigios şi tânăr, conectată la piaţa muncii atât prin buna pregătire oferită studenţilor cât şi prin atractivitatea profesiilor în care îi pregătim, o facultate în care studenţii învaţă cum să se înţeleagă mai bine pe ei şi lumea în care trăiesc, astfel încât să schimbe viitorul individual şi social.

Ghid de prezentare a Facultății de Științe Socio-Umane pentru anul 2017

Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a fost înfiinţată prin Ordinul Ministrului Învăţământului nr. 3795/17.04.1995 prin reorganizarea Facultăţii de Litere şi Ştiinţe. Catedra de Filosofie şi Ştiinţe Sociale a noii facultăţi a organizat în anul 1996 primele examene de admitere pentru specializări proprii: Psihologie, respectiv Sociologie. În anul 1998 în cadrul facultăţii funcţionau trei catedre cu specific socio-uman: Filosofie, Psihologie şi Sociologie, alături de Istorie şi Geografie. Alte două specializări de licenţă au fost organizate începând cu anul 1999: Asistenţă Socială şi Filosofie.

După acreditarea specializărilor Psihologie şi Sociologie în anul universitar 2001-2002, catedrele de Istorie şi Geografie s-au desprins din Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, urmând să constituie Facultatea de Istorie-Geografie, modificare consfinţită prin H.G. nr. 410/13.05.2002.

Portofoliul facultăţii s-a îmbogăţit în anul 2003 cu o nouă specializare organizată de Catedra de Psihologie, Psihopedagogia specială şi cu un masterat organizat de Catedra de Sociologie-Asistenţă Socială: Managementul Resurselor Umane.

În anul 2005, odată cu restructurarea domeniilor academice de studii, ia fiinţă Catedra de Ştiinţe ale Educaţiei, continuatoarea tradiţiei Colegiului Pedagogic de Institutori înfiinţat în 1996, colegiu care organizase anterior specializările Institutor limbă străină şi Desen. În acelaşi an, Catedra de Ştiinţe ale Educaţiei a pus bazele unei noi specializări în cadrul Facultăţii: Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, preluând şi programul de studii Psihopedagogie specială.

În prezent (anul universitar 2014-2015), Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane are în structura sa trei departamente: Departamentul de Psihologie, Departamentul de Sociologie - Asistenţă Socială şi Departamentul de Ştiinţe ale educaţiei.Cele trei departamente coordonează şase programe de studii la nivelul studiilor de licenţă: Psihologie, Asistenţă Socială, Sociologie, Resurse Umane, Psihopedagogie specială, Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar învăţământ (cu frecvenţă -la Oradea şi Beiuş-, cu limba de predare maghiară sau cu frecvenţă redusă). Toate aceste programe de studii sunt acreditate. Programele de studii la nivel de masterat sunt în număr de 8 după cum urmează: Dezvoltare socială şi instituţională, Gestiunea resurselor umane, Managementul serviciilor sociale, Politici publice in asistenta sociala, Economie sociala, Psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, Psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocaţională si Educatia integrata in invatamantul prescolar si scolar.

La nivelul Departamentului de Sociologie-Asistenţă Socială există un program de studii doctorale in domeniul Sociologie, astfel încât, în acest moment, facultatea oferă programe de studii pe toate cele trei cicluri ale invatamantului superior: licenta, masterat si doctorat.