Cod: HURO/1001/081/2.3.2 - Rural youthjobs
Perioada: 01.03.2012 – 28.02.2013
Tip program: CBC HURO Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România
Valoarea contractului: 186.730 euro (buget total); 121.720euro (buget Univ.Oradea)
Parteneriat: Universitatea din Oradea (Lider), Universitatea din Debrecen
Coordonator: Prof. univ. dr. Gheorghe Șișeștean
Membri (reprezentanți ai Dep. S.F.A): Florica Ştefănescu, Șerban Olah
Obiective:
Obiectivul general este facilitarea integrării tinerilor din mediul rural pe piața forței de muncă din regiunea Bihor-Hajdu-Bihar.
Obiectivele specifice:
Identificarea factorilor principali care influențează integrarea tinerilor din mediul rural pe piața forței de muncă
Oferirea de informații, consiliere și servicii de orientare în vederea facilitării integrării tinerilor din mediul rural pe piața forței de muncă
Oferirea unor servicii de traininguri instituționalizate adresate tinerilor din mediul rural
Activități:
Cercetare sociologică:
Cercetarea sociologică își propune să identifice principalii factori care influențează integrarea tinerilor din mediul rural pe piața forței de muncă, nivelul de instrucție al tinerilor, strategiile folosite pentru obținerea de locuri de muncă, cerințele angajatorilor, oportunitățile antreprenoriale la nivel local și posibile soluții pentru facilitarea integrării ocupaționale a tinerilor din mediul rural. Sondajul în rândul grupului țintă va fi organizat pe baza unui eșantion aleatoriu de 1000 de persoane. Analiza de conținut va explora datele din mass-media locală cu privire la cerințele angajatorilor din regiune în perioada 2006-2010. Interviurile semi-structurate se vor axa pe înțelegerea mecanismelor de pe piața forței de muncă, iar o atenție deosebită va fi acordată oportunităților de angajare.
Consilierea și orientarea profesională a tinerilor din mediul rural
Se va organiza un workshop la care vor participa experți în domeniul ocupațiilor profesionale, potențiali angajatori și reprezentanți ai grupului țintă din regiune. În cadrul workshop-ului se vor discuta rezultatele activităților de cercetare sociologică, se vor elabora direcții pentru consilierea ocupațională și activitățile de formare , și se vor propune măsuri care să facilitezeintegrarea tinerilor din mediul rural pe piața forței de muncă. Pentru a avea o bază solidă de informații pentru activitatea de consiliere, vor fi evaluate abilitățile profesionale ale tinerilor cu ajutorul testelor ocupaționale (300 de testări). Rezultatele testării psihologice vor fi incluse într-o bază de date online. Baza va conține informații cu privire la locurile de muncă disponibile în regiune. Informațiile vor servi la elaborarea unui ghid de orientare profesională care fa fi utilizat de către posibilii angajatori și angajați.
Modalități de valorificare și rezultate:
Organizare conferințe internaționale, prezentări la conferințe, volume cu rezultatele, rapoarte de cercetare, workshop-uri, articole în reviste de specialitate