Reacţii

http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.12176

Vineri, la Universitatea din Oradea, a fost lansat proiectul „Didact – Practica pentru tranziţia de la educaţie la viaţa activă în domeniul Ştiinţelor Educaţiei”

„Prin acest proiect POSDRU, majoritatea banilor merg către studenţi, dar şi către cadrele didactice care ne primesc în practică”, a subliniat managerul de proiect, conf. univ. dr. Karla Peter.
Vineri, 31 iulie 2015, managerul de proiect, conf. univ. dr. Karla Peter şi directorul de comunicare, lect. univ. dr. Dan Pătroc, au organizat o conferinţă publică de lansare a proiectului „Didact – Practica pentru tranziţia de la educaţie la viaţa activă în domeniul Ştiinţelor Educaţiei”.
„Proiectul Didact, singurul proiect câştigător al Universităţii din Oradea în această rundă,  este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 2 („Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”), Domeniul Major de Intervenţie 2.1 („Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”) în cadrul Cererii de Propuneri de Proiecte 189 („Stagii de practică pentru studenţi”). Valoarea totală a proiectului este de 832.446 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 815.797 de lei, iar perioada de implementare este de 6 luni (iulie-decembrie 2015). Partenerul în implementarea acestui proiect este Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor (reprezentat la conferinţă de d-na inspector şcolar general adjunct Codruţa Bogdan – n.n.)”, a mai precizat managerul de proiect.
 
Proiectul urmăreşte facilitarea tranziţiei de la educaţie la viaţa activă pentru viitorii absolvenţi ai programelor de studii de licenţă din domeniul Ştiinţele Educaţiei, mai precis de la specializările Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar şi Psihopedagogie specială, organizate de Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane. În mod concret, finanţarea obţinută permite ca 180 de studenţi înmatriculaţi în cadrul acestor programe, viitorii educatori, învăţători sau profesori pentru învăţământul special, să îşi desfăşoare practica de specialitate în mai multe grădiniţe, şcoli sau centre şcolare de educaţie incluzivă din Oradea, sub îndrumarea directă a 30 de cadre didactice experimentate.
 
Demn de evidenţiat sunt rezultate aşteptate ale proiectului: cei 180 de studenţi vor beneficia de 84 de ore de practică pedagogică îmbunătăţită (de birou şi efectivă), de 5 şedinţe de consiliere în carieră de grup şi 2 cercuri de carieră; de 180 de caiete de practică şi de tot atâtea ghiduri de practică pentru cele trei niveluri la care se va desfăşura practica (învăţământ preşcolar, primar şi special), de 180 de broşuri de consiliere de carieră; de subvenţii în valoare de 500 de lei/student la finalizarea stagiului de practică; iar în cadrul concursului „Proiect de autoperfecţionare didactică”, cele mai bune 10 proiecte vor fi premiate cu suma de 1.000 de lei.
 
Amintind faptul că Centrul de tehnologie didactică a mai achiziţionat un parc de 10 calculatoare, directorul de comunicare Dan Pătroc a repus pe tapet o dorinţă care s-ar putea realiza: „o grădiniţă a Universităţii, ca unitate de practică pentru viitorii profesori, dar şi un sprijin real pentru cadrele didactice universitare care au copii de vârstă preşcolară”.
 
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: „Didact – Practica pentru tranziţia de la educaţie la viaţa activă în domeniul Ştiinţelor Educaţiei”.

http://edumanager.ro/articol.php?id=16604

Proiect privind practica studenţilor în Ştiinţele Educaţiei, la Universitatea din Oradea, cu fonduri europene

univ oradea.jpgUniversitatea din Oradea, prin Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, a lansat proiectul “Didact – Practica pentru tranziţia de la educaţie la viaţa activă în domeniul Ştiinţelor Educaţiei”, cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, Axa Prioritară 2.
Valoarea totală a proiectului este de 832.446 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 815.797 de lei, iar perioada de implementare este de şase luni (iulie-decembrie 2015). Partenerul în implementarea acestui proiect este Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Lectorul universitar dr. Dan Pătroc, director comunicare în proiect, a declarat că, în cadrul proiectului, 180 de studenţi de la specializările Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar şi Psihopedagogie specială vor primi câte 500 de lei, iar 30 de cadre didactice experimentate din învăţământul preuniversitar, gazdele lor de practică, vor primi câte o mie de lei în fiecare lună pe durata celor şase luni ale proiectului.

Studenţii vor face practică în mai multe grădiniţe, şcoli sau centre şcolare de educaţie incluzivă din Oradea, sub îndrumarea directă a acestor cadre didactice, aşa cum se întâmplă, an de an, de mai multe decenii la Universitatea Oradea. “Nu există un cadru legal prin care să recompensăm pe cei care găzduiesc practica studenţilor. Este evident că nu e foarte convenabil ca o învăţătoare să primească 5 – 7 studenţi în timpul orelor. Acum, prin acest proiect avem ocazia să le recompensăm şi să ne asigurăm de continuarea parteneriatelor pe viitor. Deoarece practica este cel mai important lucru pentru studenţii care vor fi învăţători sau educatori şi le asigură o tranziţie uşoară de la educaţie la viaţa activă”, a declarat dr. Dan Pătroc.

La sfârşitul proiectului, studenţii vor putea să se înscrie într-un concurs cu planuri de dezvoltare a carierei didactice, cele mai bune zece planuri fiind recompensate cu câte un premiu de o mie de lei.
Proiectul se va materializa şi prin crearea unor ghiduri de practică destinate studenţilor şi a unor caiete speciale de practică.

AGERPRES


http://www.antenasatelor.ro/promo-emisiuni/item/vrem-s%C4%83-%C5%9Ftii-332.html

 

Emisiunea “Vrem să ştii” (Radio România Antena Satelor) din 18 august 2015.

[…] Tot astăzi vă informăm că Universitatea din Oradea, a lansat ineditul proiect: „Didact” despre tranziţia studentului, de la educaţie la viaţa activă, în domeniul Ştiinţelor Educaţiei”, a carui valoare este de 850000 lei şi se desfăşoară pe tot parcursul acestui an, în şcolile speciale oradene. […]