Conferința de încheiere a proiectului

Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, vă invită vineri, 11 decembrie 2015, de la ora 17:00, să luaţi parte la Conferinţa de închidere a proiectului „Didact – Practica pentru tranziţia de la educaţie la viaţa activă în domeniul Ştiinţelor Educaţiei”. Evenimentul va avea loc în Sala de conferințe a Hotelului Continental (Aleea Ștrandului, nr. 1, Oradea).

Proiectul DIDACT este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 2 („Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”), Domeniul Major de Intervenţie 2.1 („Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”) în cadrul Cererii de Propuneri de Proiecte 189 („Stagii de practică pentru studenţi”). Valoarea totală a proiectului a fost de 832.446 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 815.797 de lei, iar perioada de implementare este de 6 luni (lunile iulie-decembrie 2015). Partenerul în implementarea acestui proiect a fost Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Conferința de închidere a proiectului reprezintă un moment festiv care marchează finalizarea formală a activităților desfășurate timp de 6 luni în cadrul proiectului amintit, activități care au presupus asigurarea tuturor condițiilor necesare de către cei doi parteneri de tradiție, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, pentru ca 180 de studenți în cadrul programelor de studii de licenţă din domeniul Ştiinţele Educaţiei (mai precis de la specializările Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar şi Psihopedagogie specială organizate de Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane) să desfășoare un stagiu de practică de 84 de ore în clasele și grupele a 13 unități de învățământ preșcolar, primar sau special, de stat sau private, din municipiul Oradea.

În cadrul orelor de practică de birou sau la clasă, studenții au putut să se familiarizeze cu ceea ce va reprezenta, în curând, realitatea unui loc de muncă din învățământul preșcolar, primar sau special, să ia contact direct cu „secretele” din spatele muncii la catedră (adică cu specificul componentei birocratice a profesoratului) și cu modul în care funcționează relațiile instituționale din interiorul unităților de învățământ. Toate aceste lucruri s-au putut desfășura în condiții optime datorită implicării a 30 de tutori, cadre didactice cu experiență în învățământul preuniversitar, care au avut în grijă câte 6 studenți de la specializările amintite. Astfel, vechea artă a mentoratului și tutoratului, specifică procesului de devenire a unui cadru didactic, a fost pusă în practică cu cele mai mari șanse de reușită. Ca modalitate de a asigura motivația și recompensarea studenților selectați în grupul țintă, proiectul a prevăzut acordarea unei subvenții în valoare de aproximativ 800 de lei pentru fiecare participant. De asemenea, la finalul proiectului, au fost acordate premii în valoare de peste 1000 de lei pentru 10 studenți declarați câștigători ai unui concurs de eseuri cu tema „Proiect de autoperfecționare didactică”, eseuri în care și-au descris dorințele și planurile de viitor în contextul meseriei de profesor din grădinițe, școli sau centre pentru educație incluzivă.

În plus, pe lângă tutoratul în vederea deprinderii de competențe și cunoștințe specifice, proiectul a presupus și crearea unor materiale inovative care să sprijine desfășurarea practicii și de către generațiile viitoare de studenți în domeniul pedagogiei (ghiduri de practic, caiete speciale etc.), dar și a unor ședințe de consiliere de carieră (împreună cu materialele tipărite aferente) menite să ajute studenții în vederea deciziilor de carieră care îi așteaptă în viitorul apropiat.

De asemenea, finanțarea obținută a permis amenajarea unui mult-dorit laborator multi-funcțional destinat cercetărilor cu grupuri mici de studenți, consilierii profesionale sau realizării de materiale didactice sau auxiliare.

 

Pentru mai multe detalii despre activitățile desfășurate, vă invităm cu drag să luați parte la conferința noastră.